Plants

8+1 λάθη στη φροντίδα κάκτων και παχύφυτων!

Τα 9 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν κάκτους και παχύφυτα!

1. Υπερβολικό πότισμα.

Το υπερβολικό πότισμα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι στην αρχή. Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ανά 7 με 10 μέρες, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα η συχνότητα πρέπει να μειώνεται καθώς οι περισσότεροι κάκτοι αδρανούν.

2. Έλλειψη ποτίσματος.

‘’Οι κάκτοι δεν χρειάζονται πότισμα’’, είναι ο συνηθέστερος μύθος, διότι οι κάκτοι όπως και τα υπόλοιπα φυτά. χρειάζονται νερό για να ζήσουν. Στην περίπτωση κάποιων ειδών κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να σταματήσετε το πότισμα αλλά παρ’ όλα αυτά καλό θα ήταν να τα ψεκάζετε που και που, έτσι ώστε  να αποτρέψετε την απώλεια των ριζών.

3. Σωστή ποσότητα ηλιακού φωτός.

Όλοι έχουμε σαν εικόνα τους κάκτους και τα παχύφυτα να βρίσκονται σε άνυδρους τόπους με έντονο ήλιο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε έντονο ήλιο όλα τα είδη αφού, κάποια είδη παχύφυτων και κάκτων αναπτύσσονται στη φύση κάτω από βράχους, είτε κάτω από δέντρα σε έντονη σκιά.

4. Ακατάλληλο μείγμα χώματος.

Για ένα καλό μείγμα χώματος για κάκτους και παχύφυτα, καλό θα είναι εκτός της τύρφης που περιέχει, να του προσθέσετε περλίτη ή χαλίκι, έτσι ώστε να βοηθήσετε στην καλύτερη στράγγιση του εδάφους, αλλά και στον καλύτερο αερισμό των ριζών.

5. Αγνόηση της λίπανσης.

Συνήθως επικρατεί η άποψη ότι οι κάκτοι και τα παχύφυτα δεν χρειάζονται λιπάσματα κάτι το οποίο είναι εντελώς λάθος. Όπως και όλα τα άλλα φυτά έτσι και οι κάκτοι και τα παχύφυτα χρειάζονται τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη τους.

6. Αγνόηση των απαιτήσεων του φυτού για ανάπτυξη.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης των φυτών μας. Για παράδειγμα, οι κάκτοι και τα παχύφυτα αναπτύσσονται πολύ καλά σε θερμοκρασίες 24 έως 32°C. Έτσι, όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες όπως έντονος καύσωνας ή παγετός πρέπει να τα προστατέψετε.

7. Ίδια γλάστρα για πολύ καιρό.

Οι ρίζες των φυτών πρέπει να έχουν αρκετό χώρο να αναπτυχθούν. Αφήνοντας ένα φυτό για πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα, οι ρίζες του καταλαμβάνουν όλο το χώμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσληφθούν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξή του αλλά ούτε και να ποτιστεί σωστά το ριζικό του σύστημα.

8. Φύτευση ασυμβίβαστων φυτών στην ίδια γλάστρα.

Όταν φυτεύετε πολλά είδη παχύφυτων σε μία γλάστρα καλό είναι να προσέχετε κατά την επιλογή των φυτών. Προσπαθήστε να επιλέξετε είδη τα οποία έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό και φως, όπως για παράδειγμα echinocactus με echinocereus ή crassula με echeveria.

9. Φυτά που καίγονται από φωτοτοξικότητα.

Συνήθως οι κάκτοι και τα παχύφυτα δεν προσβάλλονται από έντομα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που συμβαίνει κάτι τέτοιο κυρίως από κοκκοειδή. Σε περίπτωση προσβολής, το καλύτερο είναι να γίνει αφαίρεση των εντόμων με το χέρι. Aν όμως η προσβολή είναι πολύ έντονη τότε πρέπει να εφαρμοστούν χημικά μέσα. Κάποια είδη μετά την χρήση των χημικών αν βρίσκονται στον ήλιο μπορεί να εμφανίσουν καψίματα ειδικά όταν έχουν εφαρμοστεί σκευάσματα με λάδι. Έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να προστατέψετε τα φυτά σας από τον ήλιο.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, ο γεωπόνος μας είναι εδώ να λύσει όλες σας τις απορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *