ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τα φύλλα συνήθως πέφτουν για δύο λόγους: είτε οι ρίζες δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν, είτε δεν υπάρχει αρκετό φως. Στην πρώτη περίπτωση, το φυτό είναι εγκλωβισμένο στη γλάστρα. Τα φυτά μπορούν να έχουν ρίζες τόσο μεγάλες όσο μεγάλο είναι και το φυτό πάνω από το χώμα, έτσι θα ρίξουν τα φύλλα τους εάν αυτές δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο για να αναπτυχθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να αλλάξετε γλάστρα το φυτό σας και να το τοποθετήσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα με περισσότερο χώρο για τις ρίζες. Στη δεύτερη περίπτωση, το φως είναι τροφή για τα φυτά, έτσι το φυτό κυριολεκτικά δεν παίρνει αρκετή τροφή για να στηρίξει τα φύλλα, οπότε τα ρίχνει. Βοηθήστε το φυτό σας παρέχοντας του περισσότερο ηλιακό φως ή κάνοντας λίγο κλάδεμα.
Ορισμένα φυτά το παθαίνουν πιο συχνά σε σχέση με κάποια άλλα κι αυτό οφείλεται στο ότι κάποια φυτά διψούν πιο εύκολα. Τα φυτικά κύτταρα αποτελούνται ως επί το πλείστον από νερό και βασικά είναι σαν μπαλόνια νερού. Όταν δεν έχουν νερό, ξεφουσκώνουν και το φυτό δεν μπορεί να το αντέξει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το φυτό να πέσει ή να κυρτώσει τα φύλλα του. Αφήστε το χώμα να είναι ο οδηγός σας. Αν είναι στεγνό, ποτίστε το. Εάν το χώμα είναι υγρό και το φυτό εξακολουθεί να είναι κυρτό, τότε πιθανότατα χρειάζεται περισσότερο φως του ήλιου ή μεταφύτευση.

Τα κίτρινα φύλλα μπορούν να σημαίνουν πολλά, δεν οφείλονται μόνο στο υπερβολικό πότισμα! Τα κίτρινα φύλλα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι το φυτό βρίσκεται σε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο σημείο, ότι δεν λαμβάνει αρκετό νερό ή ότι λαμβάνει πολύ, έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή θα μπορούσε να είναι απολύτως φυσικό… Λάβετε υπόψη σε ποιο μέρος του φυτού συμβαίνει το κιτρίνισμα και σε πόσο μεγάλη έκταση συμβαίνει. Τα κάτω φύλλα γίνονται κίτρινα, με μόνο ένα ή δύο να πέφτουν εδώ και εκεί, αλλά το υπόλοιπο φυτό φαίνεται ωραίο; Τότε είναι απλά ώριμα φύλλα που πέφτουν. Για να μάθετε αν υπάρχει πρόβλημα ποτίσματος – αφήστε το χώμα να είναι ο οδηγός σας. Είναι το χώμα πολύ υγρό ή εξαιρετικά στεγνό; Γενικά, εάν υπάρχει πρόβλημα ποτίσματος, τα περισσότερα φύλλα στο φυτό θα επηρεαστούν.

Εάν η θερμοκρασία είναι πολύ ζεστή ή πολύ κρύα, αυτό θα μπορούσε να είναι και η αιτία. Προσπαθήστε να μετακινήσετε το φυτό σας σε σημείο με λιγότερες εναλλαγές θερμοκρασίας. Θυμηθείτε, τα κίτρινα φύλλα δεν εμφανίζονται ποτέ χωρίς άλλα συμπτώματα εκτός εάν είναι παλιά φύλλα.

Τα καφέ ή μαύρα φύλλα μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους, αλλά συνήθως σχετίζονται με προβλήματα ποτίσματος ή συσσώρευσης αλάτων. Περιστασιακά, τα καφέ φύλλα μπορεί να προέρχονται από προσβολή από κάποιο μύκητα, εάν το φυτό είναι βρεγμένο ή τα φύλλα βρέχονται αρκετά συχνά. Εάν το έδαφος είναι στεγνό και τα φύλλα έχουν στρίψει, τότε πιθανότατα το φυτό σας δεν παίρνει αρκετό νερό. Εάν τα φύλλα μετατραπούν απ’ ευθείας σε μαύρα τότε, υπάρχουν πάρα πολλά άλατα στο νερό του ποτίσματος. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο νερό.
Οι κηλίδες στα φύλλα μπορεί να προκληθούν από βακτήρια ή παράσιτα, εάν το φυτό χρειάζεται λίπασμα ή εάν αυτό έχει υποστεί κάποια μηχανική βλάβη κατά την ανάπτυξή του. Εάν η αιτία είναι από βακτήρια ή μύκητες, οι κηλίδες θα εξαπλωθούν εάν τα φύλλα είναι βρεγμένα. Διαφορετικά, οι κηλίδες είναι φυσικές και δεν θα εξαπλωθούν (σαν ουλή). Για να μην εξαπλωθούν κρατήστε τα φύλλα του φυτού σας στεγνά ή κλαδέψτε τα, μην τα αφήσετε να σας απογοητεύσουν!

ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ


    Πείτε μας το είδος του φυτού, τη θέση στην οποία είναι τοποθετημένο(πχ κοντά σε καλοριφέρ ή σε ρεύμα αέρα), πόσο συχνά το ποτίζετε, πόσο φως παίρνει και ποια είναι τα συμπτώματα.


    Θα χρειαστούμε μια φωτογραφία ολόκληρου του φυτού και μια κοντινή, όπου θα φαίνονται τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει.