Plants

Μήπως ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά σας;

Νομίζετε ότι έχετε ποτίσει υπερβολικά το αγαπημένο σας φυτό; Μάθετε μερικά πρώιμα σημάδια υπερβολικού ποτίσματος, πώς να το αποτρέψετε και τι να κάνετε εάν έχετε δώσει πολύ νερό στα φυτά σας!

1.Καφέτιασμα & Πτώση των φύλλων

Παρατηρείτε τα φυλλα του φυτού σας να καφετιάζουν ή να κιτρινίζουν? Η αλλαγή αυτή του χρώματος είναι δείγμα ότι η σήψη των ριζών έχει επικρατήσει και οι ρίζες δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο νερό! 

Αν τα νέα φύλλα του φυτού σας αρχίζουν να πέφτουν με την ίδια συχνότητα που πέφτουν και τα παλιά, τότε πιθανότατα έχετε υπερποτίσει το φυτό σας.

2.Χώμα που μυρίζει

Δυσάρεστη οσμή ή ζαρωμένα φύλλα, πιθανόν υποδηλώνουν ότι το φυτό σας έχει ποτιστεί υπερβολικά!

3.Καφέ κηλίδες στα φύλλα

Παρατηρείτε καφέ κηλίδες στα φύλλα του φυτού σας ή το περίγραμμα τους έχει κιτρινίσει;  Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το φυτό σας να έχει προσβληθεί απο μια βακτηριακή μόλυνση που προκαλείται από την υπερβολική υγρασία που μπορεί να υπάρχει στο έδαφος.

4.Μύκητας ή μούχλα

Αν στο χώμα του φυτού σας έχει αναπτυχθεί κάποιος μύκητας ή μούχλα ή αν παρατηρείτε σκνίπες να αιωρούνται γύρω από τα φυτά σας, τότε είναι σημάδι ότι έχετε ποτίσει υπερβολικά το φυτό σας. Οι σκνίπες και άλλα παράσιτα αγαπούν το υγρό έδαφος. Καλό θα ήταν να ελέγξετε το ριζικό σύστημα του φυτού σας γιατί είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αφαιρέσετε τυχόν σαπισμένες ρίζες.

Πώς να αποτρέψετε το υπερβολικό πότισμα των φυτών σας

Κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες σε πότισμα, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε την κάρτα φροντίδας του εκάστοτε φυτού που συνοδεύει κάθε καινούργια σας αγορά ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας για περισσότερες εξατομικευμένες πληροφορίες.  

Σε ορισμένα είδη φυτών αρέσει τα δύο πρώτα εκατοστά του εδάφους να στεγνώνουν μεταξύ των ποτισμάτων όπως  π.χ. οι Καλαθέες, ενώ άλλα όπως π.χ. οι κάκτοι, προτιμούν το έδαφος τους να παραμένει στεγνό για πολύ περισσότερο. 

Ο πιο εύκολος  τρόπος για να αποτρέψετε το υπερβολικό πότισμα των φυτών σας είναι να αποκτήσετε γλάστρες με τρύπες αποστράγγισης, οι οποίες επιτρέπουν στο νερό να ρέει ελεύθερα από τον πάτο της γλάστρας σας, αντί να συσσωρεύεται στη γλάστρα και να προκαλεί σήψη στις ρίζες του.

Θέλετε να μεταφυτέψετε το φυτό σας απευθείας σε μια διακοσμητική γλάστρα; Μην ανησυχείτε, μπορείτε να τοποθετήσετε χαλίκι ή ελαφρόπετρα  στο κάτω μέρος της γλάστρας, επιτρέποντας στις ρίζες και το χώμα, να βρίσκονται πάνω από το χαλίκι και με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγεται η σήψη των ριζών, αφού οι ρίζες δεν έρχονται σε επαφή με το νερό. 

Πώς να επαναφέρετε τα φυτά σας?

Εάν είστε σίγουροι ότι το φυτό σας έχει πέσει θύμα υπερβολικού ποτίσματος, δεν χρειάζεται να φρικάρετε ακόμα. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να αφήσετε απλά το χώμα των φυτών σας να στεγνώσει και θα ανακάμψει μετά από 2-3 εβδομάδες. Ίσως χρειαστεί να κλαδέψετε μερικά από τα κατεστραμμένα φύλλα, αλλά στο τέλος το φυτό σας θα επανέλθει!

Σε πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις, όταν η ζημιά είναι μεγαλύτερη, συνιστούμε να αφαιρέσετε τις μουσκεμένες, κατεστραμμένες ρίζες και να μετατοπίσετε το φυτό σας σε νέο έδαφος. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε «ηλιόλουστη θέση με καλή ροή αέρα» και σταματήστε το πότισμα έως ότου το χώμα στεγνώσει εντελώς.

 

Εξακολουθείς να χρειάζεσαι βοήθεια;

Στείλε μας απλά λίγα πράγματα για το χώρο σου,  τις ανάγκες σου και την εμπειρία σου με τα φυτά κι εμείς θα σε βοηθήσουμε να βρεις το κατάλληλο φυτό για σένα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *