Plants

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πότισμα των φυτών σου!

Το πότισμα των φυτών δεν είναι δύσκολο αλλά, η συχνότητα και η ποσότητα του νερού που χρειάζονται τα φυτά σας μπορεί να γίνει. Εμείς είμαστε εδώ να σου δώσουμε κάποια tips που θα το κάνουν ακόμα πιο εύκολο.

Τι κάνει το νερό;

Το νερό παρέχει δομική υποστήριξη, δροσίζει το φυτό σας και μετακινεί τα θρεπτικά στοιχεία σε όλα τα σωστά μέρη του φυτού.

Όταν ποτίζετε το φυτό σας, πραγματοποιείται μια αόρατη διαδικασία που ονομάζεται διαπνοή όπου ο ήλιος εξατμίζει νερό από τα φύλλα μέσω των στοματικών πόρων, προκαλώντας απώλεια νερού στο φύλλο. Αυτό είναι υπέροχο, γιατί το νερό θα πάει εκεί που χρειάζεται περισσότερο. Στην ιδανική περίπτωση, το νερό τραβιέται από τις ρίζες, αλλά αν οι ρίζες είναι στεγνές, το νερό λαμβάνεται από τα ίδια τα φύλλα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξεφουσκωμένο φυτό – ένδειξη ότι το φυτό σας διψά.

Το χώμα λειτουργεί σαν σφουγγάρι. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου προτιμούν το πορώδες έδαφος, αφήνοντας χώρο για το νερό αλλά και τον αέρα. Εάν το χώμα σας είναι υγρό, αφήστε το πότισμα για την ώρα. Εάν παρατηρήσετε νερό που χύνεται αμέσως μέσω των οπών αποστράγγισης, τότε το χώμα σας είναι πραγματικά στεγνό και το χώμα απωθεί το νερό, αντί να το απορροφά. Το φυτό σας πρέπει να απορροφά αργά το νερό μέσω των ριζών του, οπότε, προτού το ποτίσετε ξανά, καλό είναι να ελέγξετε πόσο στεγνό είναι το έδαφος, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα σας-εάν το έδαφος είναι βρεγμένο τουλάχιστον 2 ίντσες κάτω από την επιφάνεια τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ποτίσετε το φυτό σας.

Πόσο είναι το πάρα πολύ?

Όπως τα διαφορετικά φυτά χρειάζονται ποικίλες ποσότητες φωτός, έτσι χρειάζονται και διαφορετικές ποσότητες νερού. Σκεφτείτε το φυσικό περιβάλλον των φυτών σας: είναι βροχερό και τροπικό ή ζεστό και ξηρό; Αυτές οι απλές ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να υπολόγισετε πόσο νερό χρειάζεται το φυτό σας.

Oι κάκτοι και τα παχύφυτα για παράδειγμα προτιμούν τη ξηρασία και χρειάζονται λιγότερο νερό. Όταν τα ποτίζετε να είστε γενναιόδωροι, απλά φροντίστε να στεγνώσουν εντελώς – περιμένετε μερικές εβδομάδες (ακόμη και μήνες) πριν τα ποτίσετε ξανά. Οι φτέρες που αγαπούν την υγρασία  χρειάζονται καλό πότισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα.  

Το μέγεθος του φυτού θα καθορίσει επίσης πόσο νερό χρειάζεται το φυτό σας. Σε μικρότερες γλάστρες με λιγότερο χώμα, το έδαφος θα στεγνώσει γρηγορότερα από ό, τι σε μεγαλύτερες γλάστρες με πολύ χώμα.

 Το να αφήσετε το χώμα σας να στεγνώσει πριν το πότισμα είναι το κλειδί για να λαμβάνουν τα φυτά σας την τέλεια ισορροπία νερού και οξυγόνου. Εάν το χώμα παραμείνει υγρό για πολύ καιρό, μπορεί να προκληθεί σήψη των ριζών. Καλό είναι να αποφεύγεται επίσης και το έδαφος του φυτού σας να είναι σταθερά πολύ ξηρό.

Συμβουλή: Είναι εντάξει να είστε ευέλικτοι στις συνήθειες φροντίδας των φυτών σας. Παρακολουθήστε πώς το νερό επηρεάζει το φυτό σας. Ο γενικός κανόνας είναι: τα περισσότερα συνηθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου προτιμούν τα συχνά ποτίσματα, αλλά θα υπάρξουν ειδικές εξαιρέσεις

Προσοχή στις εποχές!

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο ήλιος είναι πιο έντονος, τα παχύφυτα μπορεί να χρειάζεται να ποτίζονται πιο συχνά, περίπου μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με μία φορά το μήνα τις υπόλοιπες εποχές. Οι φτέρες και τα τροπικά φυτά θα πρέπει να ποτίζονται μία φορά την εβδομάδα. Για αυτά τα φυτά, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα υγρασίας παραμένουν υψηλά κατά τους θερμότερους μήνες. 

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου προτιμούν ζεστό ή χλιαρό νερό από κρύο νερό. Το ζεστό νερό απορροφάται καλύτερα στο έδαφος. Προσπαθήστε να μην ρίξετε νερό στα φύλλα του φυτού σας (εκτός αν είναι ορχιδέα, φυτό αέρα ή φτέρη, που θα εκτιμήσει την πρόσθετη υγρασία). 

extra tips

  • 1. Ποτίστε πάντα μετά από κάθε μεταφύτευση.
  • 2. Τα φυτά σε μεγάλες γλάστρες στεγνώνουν πιο αργά από τα φυτά σε μικρότερες γλάστρες – ποτίστε συχνότερα.
  • 3. Τα φυτά σε έντονο φως της ημέρας στεγνώνουν πιο γρήγορα από τα φυτά σε χαμηλό φωτισμό – ποτίστε συχνότερα.

 

Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη εμπειρία ποτίσματος για εσάς και τα φυτά σας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, ο γεωπόνος μας είναι εδώ να λύσει όλες σας τις απορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *