Plants

Πλήρης οδηγός για το πότισμα!

«Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω τα φυτά εσωτερικού χώρου μου;» είναι μια ερώτηση που μας κάνουν περισσότερο από κάθε άλλη. Το πότισμα προκαλεί μεγάλη σύγχυση, αλλά υποσχόμαστε ότι είναι πολύ απλό.

Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση των φυτών σας, αλλά όχι πάντα στις ποσότητες που φαντάζεστε. Τα βασικά που πρέπει να θυμάστε είναι:

  • Ελέγξτε τα φυτά σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
  • Το καλοκαίρι, τα φυτά μπορεί να στεγνώσουν γρήγορότερα
  • Ποτίστε μόνο όταν τα δύο πάνω εκατοστά του εδάφους είναι στεγνά
  • Μειώστε το πότισμα το χειμώνα, όταν τα φυτά δεν αναπτύσσονται

Ας δούμε αναλυτικότερα:

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε τα φυτά σας;

Δεν υπάρχει μια απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε τα φυτά σας που να ταιριάζει σε όλους. Τα φυτά χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες νερού ανάλογα με την εποχή του χρόνου και το είδος.  

Ο γενικός κανόνας είναι: ποτίστε όταν τα δύο πρώτα εκατοστά του εδάφους είναι εντελώς στεγνά . Αυτό θα σας σταματήσει από το υπερβολικό πότισμα.  

Σημείωση: Ορισμένα φυτά, όπως πχ η Ζάμια και η Σανσεβιέρια , προτιμούν το χώμα τους να στεγνώνει εντελώς μεταξύ των ποτισμάτων.

Extra tip:

  • Μην ξεχνάτε να ποτίζετε το χώμα και όχι τα φύλλα του φυτού. Αυτό διασφαλίζει ότι το νερό πηγαίνει κατευθείαν στις ρίζες (και δεν πιτσιλίζει παντού).
  • Μερικά φυτά προτιμούν το φιλτραρισμένο νερό από το σκληρό νερό της βρύσης, όπως πχ κάποια είδη Καλαθέας. Εάν δεν έχετε φίλτρο, μπορείτε να βράσετε νερό και μετά να το αφήσετε να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσετε.

Υπερβολικό πότισμα

Αν τα φύλλα του φυτού σας κιτρινίζουν ή πέφτουν, αν το χώμα παραμένει υγρό ακόμη και μέρες μετά το πότισμα ή παρουσιάζει μούχλα, τότε  είναι ξεκάθαρα σημάδια ότι το φυτό σας έχει υπερποτιστεί.

Ένα υπερποτισμένο φυτό μπορεί συνήθως να σωθεί εάν αφήσετε το χώμα να στεγνώσει εντελώς πριν το επόμενο πότισμα.  Σε σοβαρές περιπτώσεις υπερβολικού ποτίσματος, όπου οι ρίζες του φυτού έχουν σαπίσει, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τυχόν σάπιες ρίζες και να αφήστε το φυτό σας έξω από τη γλάστρα του για 24 ώρες μέχρι οι ρίζες να προλάβουν να στεγνώσουν. Μεταφέρετε ξανά το φυτό σας σε νέο, καθαρό χώμα και θυμηθείτε να ποτίζεται μόνο όταν τα δύο πρώτα εκατοστά του εδάφους είναι στεγνά.

Extra tip: Ίσως αξίζει να κλαδέψετε λίγο το φυτό σας, οπότε οι ρίζες θα χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο.

Ελλιπές πότισμα

Ξηρά, μαραμένα και ξεθωριασμένα φύλλα, καθώς και μηδενική ανάπτυξη του φυτού μας, είναι σημάδια έλλειψης νερού.

Ξεκινήστε να ποτίζετε τακτικότερα, αλλά εξακολουθείτε να μένετε στο πότισμα μόνο όταν τα δύο πάνω εκατοστά του εδάφους είναι στεγνά.

Extra tip: Εάν το φυτό σας στεγνώνει συνεχώς πολύ γρήγορα, μπορεί να σημαίνει ότι η γλάστρα είναι πολύ μικρή για να το συντηρήσει. Ελέγξτε αν χρειάζεται μεταφύτευση.

Λύσεις για ξεχασιάρηδες

Σε περίπτωση που ανήκετε σε αυτή την κατηγορία “plant parent”  και ξεχνάτε συχνά να ποτίσετε τα φυτά σας, καλό θα είναι να επιλέξετε φυτά που δεν τα πειράζει να αφήσετε το χώμα τους να στεγνώσει!

Θα μπορούσατε επίσης να επενδύσετε σε συστήματα  που ποτίζουν σταδιακά τα φυτά σας χωρίς καμία προσπάθεια από εσάς ή μπορούν να συγκρατήσουν το νερό του ποτίσματος, για μεγάλα χρονικά διαστήματα (3-4 εβδομάδες).

ή να επιλέξετε γλάστρες αυτοποτιζόμενες, όπως:

Μια τελευταία συμβουλή!

Στα φυτά αρέσει επίσης να ρουφάνε την υγρασία από τον αέρα, οπότε δώστε τους μια κανονική ομίχλη ή αυξήστε την υγρασία στο σπίτι σας. 

Extra tip: Ποτέ μην ψεκάζετε τα φύλλα του με νερό ενώ δέχεται απευθείας ηλιοφάνεια.

Εξακολουθείς να χρειάζεσαι βοήθεια;

Στείλε μας απλά λίγα πράγματα για το χώρο σου,  τις ανάγκες σου και την εμπειρία σου με τα φυτά κι εμείς θα σε βοηθήσουμε να βρεις το κατάλληλο φυτό για σένα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *