Plants

Πώς να διατηρήσετε τα φυτά σας ζωντανά και υγιή ενώ λείπετε διακοπές!

Είτε πρόκειται να περάσετε απλά ένα σαββατοκύριακο στην παραλία, είτε πρόκειται να λείψετε ακόμα κι ένα μήνα σε κάποιο νησί, εμείς παραθέτουμε παρακάτω τα καλύτερα tips, έτσι ώστε να διατηρήσετε τα φυτά σας ευτυχισμένα και υγιή για όσο καιρό λείπετε.

Χρειάζεται μόνο λίγος χρόνος για την προετοιμασία των φυτών σας, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε πιο σημαντικά πράγματα, όπως ένα ισχυρό αντηλιακό και ένα καλό βιβλίο! 

1. Ρυθμίστε το φως και τη θερμοκρασία

Όσο περισσότερο ηλιακό φως δέχεται το φυτό σας, τόσο διψασμένο θα είναι με την πάροδο του χρόνου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, εξαρτάται από μία διαδικασία που ονομάζεται διαπνοή, κατά την οποία τα φυτά χρησιμοποιούν περισσότερο νερό όταν δέχονται μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακού φωτός.

Έτσι, όσο περισσότερο φυσικό φως παίρνει το φυτό σας, τόσο περισσότερο νερό θα χρειαστεί. Για να βοηθήσετε τα φυτά σας να μην μαραθούν ενώ είστε μακριά από την έλλειψη νερού, μπορείτε να τα απομακρύνετε λίγο πιο μακριά από την πηγή φυσικού φωτός. Τοποθετήστε τα στη μέση του δωματίου, έτσι ώστε η θερμότητα και το φως από τα παράθυρα να μην στεγνώσουν το χώμα τους τόσο γρήγορα όσο συνήθως. Μόλις επιστρέψετε, μπορείτε να μετακινήσετε τα φυτά σας πίσω στο συνηθισμένο σημείο τους. 

2. Διατηρήστε την υγρασία

Εάν σκοπεύετε να μείνετε μακριά για μια εβδομάδα ή λιγότερο, το πότισμα των φυτών σας πριν από την αναχώρηση θα πρέπει να είναι αρκετό . Αφήστε το υπερβολικό νερό να αποστραγγιστεί από το φυτό σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας δεν κάθονται σε ένα πιατάκι νερού, το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει παράσιτα ή να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι απαραίτητο μόνο για φυτά που πρέπει να ποτίζονται μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο. Τα ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά εσωτερικού χώρου, όπως παχύφυτα και κάκτοι, θα είναι καλά για μία ή δύο εβδομάδες χωρίς νερό. 

Εάν σκοπεύετε να μείνετε μακριά για περισσότερο από μια ολόκληρη εβδομάδα, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να προετοιμάσετε το φυτό σας. Δοκιμάστε μία από τις παρακάτω συμβουλές ή έναν συνδυασμό, ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού σας και την ποικιλία του φυτού. Λάβετε υπόψη: πόσο συχνά ποτίζω συνήθως αυτό το φυτό; 

Προσθέστε πετρώματα λάβας, σάπια φύλλα ή κομμάτια ξύλου στην κορυφή του εδάφους του φυτού σας για να διατηρήσετε την υγρασία προτού δώσετε στο ξηρό έδαφος ένα καλό πότισμα. Η υγρή εφημερίδα μπορεί επίσης να δώσει ένα καλό αποτέλεσμα, αυτό θα βοηθήσει το έδαφος να παραμείνει υγρό για περισσότερο. 

Ποτίστε καλά το φυτό σας και στη συνέχεια καλύψτε με μια διαυγή πλαστική σακούλα ακριβώς κάτω από το χείλος της γλάστρας, δημιουργώντας έτσι ένα αυτοσχέδιο θερμοκήπιο. Φροντίστε να κάνετε τρύπες στη σακούλα έτσι ώστε να επιτρέψετε την άφθονη κυκλοφορία του αέρα … τα φυτά πρέπει επίσης να αναπνέουν! Χρησιμοποιήστε μπαστούνια (ή υπολείμματα από ξυλάκια) για να κρατήσετε τη σακούλα ψηλά και μακριά από το φύλλωμα. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι κανένα φύλλο δεν αγγίζει την σακούλα.

Ευθυγραμμίστε έναν ρηχό δίσκο με μικρά βότσαλα και γεμίστε το δίσκο με νερό μέχρι λίγο κάτω από την κορυφή τουςΤοποθετήστε την γλάστρα σας πάνω από τα βότσαλα – η βάση της γλάστρας δεν πρέπει να αγγίζει ή να κάθεται απευθείας στο νερό αλλά ακριβώς πάνω από αυτό. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας και των επιπέδων υγρασίας, αλλά δεν πρέπει να οδηγήσει σε υπερβολικό πότισμα ή σήψη των ριζών.

Μεταφέρετε τα φυτά που αγαπούν την υγρασία, όπως φτέρες και φυτά αέρα, στο μπάνιο σας(υπό την προϋπόθεση ότι έχετε ένα παράθυρο που δέχεται φυσικό φως) ή σε άλλο μικρό δωμάτιο και ομαδοποιήστε τα. Όσο μικρότερο είναι το δωμάτιο, τόσο πιο εύκολο είναι για τα φυτά σας να διατηρούν την υγρασία τους. 

Σύστημα αυτο-ποτίσματος DIY με τριχοειδή φυτίλια ή κενά μπουκάλια:

– Βυθίστε το ένα άκρο του τριχοειδούς φυτιλιού σε μια λεκάνη νερού (επιλέξτε το μέγεθος του δοχείου νερού ανάλογα με το πόσο θα μείνετε) και το άλλο τέλος του φυτιλιού στη γλάστρα του φυτού σας. Το φυτό σας θα τραβήξει το νερό που χρειάζεται μέσω του φυτιλιού ενώ είστε μακριά. (Η προτιμώμενη μέθοδος της ομάδας μας!) 

– Ανακυκλώστε τα παλιά πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια γεμίζοντας το μπουκάλι με νερό και τρυπήστε το πάνω μέρος της φιάλης. Βεβαιωθείτε ότι η τρύπα είναι αρκετά μικρή ώστε το νερό να απελευθερώνεται αργά, με την πάροδο του χρόνου. Αναποδογυρίστε το γεμάτο μπουκάλι σας και καρφώστε το πάνω μέρος της φιάλης – με το διάτρητο μέρος – βαθιά μέσα στο γλάστρες του φυτού σας.

Καλέστε έναν φίλο. Εάν πρόκειται να μείνετε μακριά για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από ένα μήνα) και έχετε έναν φίλο που είναι πρόθυμος να ποτίσει τα φυτά εσωτερικού χώρου για εσάς – δεχτείτε την προσφορά. Αφήστε τον φίλο σας με σαφείς γραπτές οδηγίες ή μυήστε τον στη ρουτίνα φροντίδας σας μία ή δύο εβδομάδες νωρίτερα. Απλά φροντίστε να του φέρετε ένα αναμνηστικό. 

3. Ξεχάστε το λίπασμα

Εάν χρησιμοποιείτε περιστασιακά λιπάσματα στα φυτά εσωτερικού χώρου, φροντίστε να μην έχετε χρησιμοποιήσει λίπασμα τις εβδομάδες πριν την αναχώρησή σας. Θα θέλετε τα φυτά σας να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν πιο αργά όσο λείπετε, κάτι που θα τους βοηθήσει να εξοικονομήσουν ενέργεια και νερό.

4. Κλαδέψτε μακριά 

Εκτός από το κλάδεμα τυχόν νεκρού ή ανθυγιεινού φυλλώματος, μπορείτε να κλαδέψετε τυχόν μπουμπούκια και λουλούδια, τα οποία συνήθως απαιτούν πιο συχνά πότισμα για να παραμείνουν υγιή.

Οι παραπάνω συμβουλές ισχύουν για τα περισσότερα τροπικά φυτά. Όταν πρόκειται για ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά όπως παχύφυτα , ζάμιες και σανσεβιέριες μπορούν να περάσουν και πάνω από ένα μήνα χωρίς πότισμα, ειδικά εάν τοποθετηθούν μακριά από  άμεσο φως. Εάν είστε άπληστοι ταξιδιώτες, τα ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά είναι τα ιδανικά φυτά για εσάς.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, ο γεωπόνος μας είναι εδώ να λύσει όλες σας τις απορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *