Uncategorized

Πώς να φροντίσεις τα φυτά σου στον καύσωνα!

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει ανεξέλεγκτα, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για την καλοκαιρινή φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου!

Μερικά φυτά τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλα το καλοκαίρι, ενώ άλλα χρειάζονται λίγη επιπλέον προσπάθεια για να μην διψάσουν ή να καούν από τον ήλιο. Μην ανησυχείτε – τα φυτά που συνήθως δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα- δεν γίνονται ξαφνικά πιο απαιτητικά. Απλά χρειάζεται να τα ελέγχετε λίγο πιο συχνά για να βεβαιωθείτε ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται.

Σημάδια όπως καφέτιασμα ή κιτρίνισμα των φύλλων, μαραμένα φύλλα ή και πτώση τους σημαίνουν ότι το φυτό σας προσπαθεί να σας πει κάτι. Ανάλογα με τα συμπτώματα που εμφανίζει το φυτό σας, είτε στερείται ηλιακού φωτός, είτε έχει πάρα πολύ, είτε χρειάζεται μια γερή δόση ποτίσματος είτε δεν ζει στη σωστή θερμοκρασία.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε μερικές από τις κορυφαίες καλοκαιρινές συμβουλές φροντίδας φυτών εσωτερικού χώρου που θα σας  βοηθήσουν  να διατηρήσετε τα φυτά σας χαρούμενα και υγιή, ακόμα και αυτές τις ημέρες.

1. Τελετουργικό ποτίσματος

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Με μεγαλύτερες, θερμότερες μέρες και έλλειψη υγρασίας στον αέρα, κινδυνεύουν να στεγνώσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το φθινόπωρο και το χειμώνα. Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερο νερό, όχι όμως υπερβολικό καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε πάντα την υγρασία του εδάφους είτε χρησιμοποιώντας ένα υγρασιόμετρο, είτε   με το αξιόπιστο “δοκιμαστικό δακτύλου” πριν το πότισμα. Εάν το χώμα είναι υγρό, παραλείψτε.
Προτιμήστε να ποτίζετε τα φυτά σας τις πρώτες πρωινές ώρες ή το βράδυ καθώς η χαμηλότερη θερμοκρασία διασφαλίζει ότι το νερό δεν εξατμίζεται γρήγορα.

Extra tip
Τα φυτά που δεν είναι αρκετά ενυδατωμένα αναπτύσσουν μαραμένα ή κατσαρά φύλλα. Οι ξηρές, νεκρές άκρες των φύλλων είναι άλλο ένα σημάδι ότι το φυτό σας είναι αφυδατωμένο.
Βεβαιωθείτε ότι το νερό απορροφάται πραγματικά ποτίζοντας αργά και αφήνοντας το φυτό να απορροφήσει το νερό σε ένα μπολ για 10-20 μετά το πότισμα.

2. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως

Τα περισσότερα φυτά απολαμβάνουν το ηλιακό φως, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει το κάψιμο των φύλλων, που είναι το φυτικό ισοδύναμο του ηλιακού εγκαύματος. Τα παράθυρα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο άμεσο ηλιακό φως, γι’ αυτό σκεφτείτε να μετακινήσετε το φυτό σας λίγο πιο μακριά στο δωμάτιο κατά τις ώρες αιχμής για να το κρατήσετε ασφαλές από τον ήλιο.

Extra tip
 Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι το φυτό σας ζεσταίνεται πολύ, ειδικά αν δεν είστε στο σπίτι όλη την ημέρα. Ελέγξτε για καφέ σημάδια ή ξεθώριασμα των φύλλων αλλά και αν το χώμα είναι σκληρό, που σημαίνει ότι το φυτό σας παίρνει παραπάνω ηλιακό φως από όσο χρειάζεται.

3. Τα ρεύματα αέρα δεν είναι πάντα φίλοι

Ο ξηρός, κρύος αέρας από τους ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά δεν είναι ιδανικός για φυτά, ειδικά για εξωτικά που χρειάζονται υγρασία. Ενώ τα ρεύματα αέρα μας αναζωογονούν, μπορούν να αφυδατώσουν τα φυτά και να βλάψουν τα ευαίσθητα λουλούδια.

4. Αυξήστε την υγρασία

Τα περισσότερα φυτά είναι πιο ευτυχισμένα όταν τα πράγματα παραμένουν σταθερά. Έτσι, όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει και η υγρασία εξατμίζεται πιο γρήγορα, τα επίπεδα υγρασίας τους πέφτουν εκτός ισορροπίας. Ψεκάστε περιστασιακά τα φυτά σας δημιουργώντας ένα νέφος νερού. Προσέξτε να μην το παρακάνετε – ένα ελαφρύ νέφος με ένα μπουκάλι ψεκασμού μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό για να ξεδιψάσει το φυτό σας. Απλά μην ξεχάσετε να τα ποτίζετε απευθείας και στο χώμα. Η υδρονέφωση είναι επιπρόσθετη στις ανάγκες των φυτών σας σε πότισμα.

Extra tip
 Εάν τα φύλλα του φυτού σας γίνουν καφέ στις άκρες ή κίτρινα ή ξερά, είναι ενδεικτικά σημάδια ότι το φυτό σας χρειάζεται περισσότερη υγρασία.
Φυτά που τους αρέσει η υψηλή υγρασία (πολλά επίφυτα και τροπικά όπως η fittonia, η calathea και οι περισσότερες φτέρες) θα πρέπει συχνά να ψεκάζονται σε περιόδους καύσωνα. Μπορείτε επίσης να γεμίσετε ένα ρηχό πιάτο με βότσαλα, να γεμίσετε με νερό και να βάλετε τη γλάστρα σας από πάνω για να δημιουργήσετε λίγο υγρό μικροκλίμα για το φυτό σας που θα του παρέχει υγρασία και θα το βοηθήσει να επιβιώσει τους ζεστούς μήνες.

5. Διατηρήστε τα φυτά καθαρά

Οι περισσότεροι από εμάς σε αυτόν τον μίνι καύσωνα που έχουμε, αφήνουμε τα παράθυρα και τις πόρτες μας ανοιχτά πολλές ώρες τις ημέρας έτσι ώστε να κυκλοφορεί στο σπίτι δροσερός φρέσκος αέρας. Μαζί με αυτόν όμως έρχεται γύρη, παράσιτα και σκόνη.
Όταν η σκόνη κατακάθεται στα φύλλα και τα λουλούδια του φυτού, μπορεί να εμποδίσει τον αέρα και το ηλιακό φως που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν. Γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα υγρό πανί για να καθαρίζετε τα φύλλα του φυτού σας μία φορά την εβδομάδα, αφαιρώντας όλη τη σκόνη και τα υπολείμματα. Για κάκτους και φυτά με φύλλα με ανάγλυφη υφή, χρησιμοποιήστε ένα μικρό, στεγνό πινέλο για να τα διατηρήσετε καθαρά.

Extra tip
 Εάν μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε σκόνη ή παράσιτα στο φυτό σας, ήρθε η ώρα για καθαρισμό. Μπορείτε να ελέγξετε τρίβοντας τα φύλλα ανάμεσα στα δάχτυλά σας για να δείτε αν βγαίνει σκόνη από τα δάχτυλά σας.

6. Περιστρέψτε τα φυτά σας

Όλοι έχουμε μια καλή πλευρά – το ίδιο και τα φυτά. Τα φυτά αναπτύσσονται προς το φως, η οποία είναι μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοτροπισμός. Το υπερβολικό ηλιακό φως στη μία πλευρά μπορεί να κάνει το φυτό να είναι ανομοιόμορφο, ειδικά το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Επίσης, ο ήλιος κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν το κάνουν, περιορίζοντας την ποσότητα της έκθεσης στο φως. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε περιστρέφοντας τα φυτά σας ώστε να μεγαλώνουν ομοιόμορφα.

Extra tip
Το φυτό σας χρειάζεται περιστροφή αν φαίνεται λίγο λοξό ή ανομοιόμορφο. Ως γενικός κανόνας, γυρίζετε τα φυτά σας κάθε τρεις μέρες έως κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο είναι το φως του ήλιου απολαμβάνουν. Θα αποκτήσουν ένα όμορφο, ισορροπημένο σχήμα εάν περιστρέφονται τακτικά.

7. Τροφοδοσία και Θρέψη

Ενώ το νερό κρατά ζωντανά τα φυτά εσωτερικού χώρου το καλοκαίρι, το λίπασμα ενθαρρύνει την πλούσια, υγιή ανάπτυξη.
Η καλύτερη εποχή για φυτική τροφή είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς τα φυτά αναπτύσσονται ενεργά αυτές τις εποχές. Το τέλος του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι όταν ξεκουράζονται, επομένως δεν χρειάζονται φυτική τροφή όταν κάνει κρύο. Αποφύγετε τη  λίπανση κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Extra tip
Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν σας λένε πότε χρειάζονται λίπανση, αλλά μπορεί να παρατηρήσετε επιβράδυνση της ανάπτυξης τους. Ακολουθήστε το σωστό πρόγραμμα λίπανσης  το καλοκαίρι και τα φυτά σας θα ευδοκιμήσουν.

8. Μεταφυτέψτε αν χρειάζεται

Κάτι που ίσως δεν έχετε σκεφτεί πριν είναι αν θα μεταφέρετε το φυτό σας σε μια νέα γλάστρα.
Καθώς τα φυτά έχουν ταχύτερη, μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ρίζες τους συχνά στριμώχνονται μέσα στις γλάστρες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι καιρός να το μεταφυτέψετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα ή κασπώ. Είναι απίθανο να μπορείτε να το καταλάβετε κοιτάζοντας απλά το φυτό. Θα χρειαστεί να το αφαιρέσετε από την αρχική του γλάστρα για να επιθεωρήσετε τις ρίζες του.

Extra tip
Τα φυτά που είναι ελαφρώς στριμωγμένα σε γλάστρα θα έχουν ρίζες που τυλίγονται ελαφρώς γύρω από τη ρίζα. Όταν οι ρίζες σχηματίζουν ένα χαλάκι ή μια συμπαγή μάζα γύρω από τη σφαίρα της ρίζας, η κατάσταση είναι αρκετά προχωρημένη. Μην ανησυχείτε – μπορείτε να βοηθήσετε το φυτό σας μεταφυτεύοντας το, δίνοντάς του περισσότερο χώρο να αναπτυχθεί.

Να είστε υπομονετικοί και συνεπείς με τη φροντίδα σας των φυτών σας. Όχι μόνο θα ομορφύνετε το σπίτι σας αλλά και θα αποκομίσετε τα οφέλη ενός πιο υγιεινού και πιο χαρούμενου χώρου διαβίωσης.

Ελπίζουμε να βρήκατε αυτές τις συμβουλές χρήσιμες και κατατοπιστικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *